Om stress
Stress kræver en forandring! Men vi kan ikke forandre noget, vi ikke er bevidst om, så første skridt til forandring er, at blive bevidst om hvad der helt præcist er for pres, krav, forventninger eller belastninger, som overstiger de evner, ressourcer og muligheder, vi har for at løse situationen.
Stress er ikke et udtryk for at have travlt. Man kan sagtens have travlt, uden at det fører til stress, og omvendt kan man sagtens være stresset uden at have travlt!
Stress kan være kortvarig eller langvarig. Der er vigtigt at skelne, da det især er den langvarige(kroniske) stress, der har konsekvenser for helbredet. Langvarig stresspåvirkning øger risikoen for en række alvorlige helbredsproblemer – herunder fysiske og psykiske sygdomme – især åreforkalkning og blodpropper, forhøjet blodtryk, diabetes, migræne, psoriasis, misbrug, angst og depression. Så der er al mulig grund til at tage stress alvorligt!
Stress er ikke en folkesygdom, men de helbredsmæssige konsekvenser af langvarig skadelig stress er et stigende folkesundhedsproblem. Op mod hver fjerde sygemelding i Danmark skyldes stress. Det svarer til 35.000 sygemeldte danskere hver dag.
De menneskelige og økonomiske omkostninger af stress er store. Sygedage, fysisk og psykisk lidelse, hospitalsophold, misbrug, pensionering. Stress kan ikke bare håndteres ved fif og smarte tricks. Det er en proces, der kræver en vedvarende indsats.
Er du eller dine pårørende bekymret for, om du har stress, så kontakt AWU nu og få en uforpligtende snak.